Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας στη Δίρφη (Ιστορικό ανέγερσης)

Ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας έχει ιστορία από το 1937 και από τότε κύριος στόχος και όνειρο των μελών του, ήταν η ανέγερση ορειβατικού καταφυγίου στη Δίρφη.
Katafigio 1Για το σκοπό αυτό είχαν συγκεντρώσει προπολεμικά το ποσόν των 22.000 δραχμών. Όμως η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου ανέκοψε αυτή την προσπάθειά τους και τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει (22.000 δραχμές) τα δώρισαν στην οργάνωση της «Φανέλας του στρατιώτη».
Ύστερα από χρόνια, στις 20-3-1960 έγινε γενική συνέλευση των μελών που ουσιαστικά ήταν το «πράσινο φως» για την ουσιαστική αναδιοργάνωση και δράση του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας.
Κατά τη συνέλευση αυτή ανακοινώθηκε ότι ήδη το Κοινοτικό Συμβούλιο Στενής έχει παραχωρήσει 5 στρέμματα στον Ε.Ο.Σ. για την ανέγερση καταφυγίου του στη θέση «Λειρί» του όρους Δίρφυς και απομένει η τυπική έγκριση της Νομαρχίας.
Ο προϋπολογισμός του έργου (κατά την εκτίμηση των μελών του Δ.Σ) ανήρχετο στο ποσό των 150.000 δραχμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνδρομή των μελών ήταν 5 (πέντε) δραχμές και ο οικονομικός απολογισμός μέχρι 31-12-1959 είχε ως εξής.
Έσοδα         530 δραχμές
Έξοδα         516 δραχμές
Υπόλοιπο     14 δραχμές
-Στη Γ.Σ της 15-1-1961, βλέπουμε ότι οι εργασίες στο καταφύγιο έχουν αρχίσει και το πρώτο στάδιο των εργασιών έχει τελειώσει, με κόστος 49.105, 85 δραχμές μέχρι στιγμής, με χρήματα που εξευρέθησαν από «ίδιους πόρους» αλλά και από τη συγκινητική προσφορά παλιών μελών του συνδέσμου που διέμεναν στον Παναμά και ανήρχετο στο ποσό των 1.000 δολαρίων, που για να συγκεντρωθεί πρωτοστάτησε το παλιό ιδρυτικό μέλος του Ε.Ο.Σ. που διέμενε στον Παναμά, Νικηφόρος Κωνσταντάκης.
Katafigio 2Αυτά τα λίγα και…ηρωικά θα έλεγα από τα πρώτα βήματα του συνδέσμου, που ιδρύθηκε και ανδρώθηκε από κάποιους ρομαντικούς, οραματιστές και πεισματάρηδες εραστές του βουνού και της φύσης γενικότερα και που συνεχίζει και θα συνεχίζει να υπάρχει γιατί πλαισιώνεται και (συνεχώς) εμπλουτίζεται (απ΄ότι ξέρω) από άτομα με αγάπη για τη φύση και τη φυσική ζωή, θέληση για σωματική άσκηση, ανησυχία για την οικολογική αλλοτρίωση και διακατέχονται από τη λογική της συνεργασίας, το ομαδικό πνεύμα και αμοιβαίους δεσμούς φιλίας.
Γιάννης Γιαννούκος
(Τα στοιχεία που αναφέρουμε είναι από τα αρχεία του ΕΟΣ Χαλκίδας)

No thoughts on “Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας στη Δίρφη (Ιστορικό ανέγερσης)”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου