Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Αγορές

Η Στενή δεν αγοράστηκε από τους τούρκους, αλλά οι Στενιώτες μετείχαν σε αγορές που έγιναν στην γύρω περιοχή για να αποκτήσουν ισιώματα και εύφορα χωράφια.
Το 1831 αγόρασαν από τους γιούς του Μπεκήρ Αγά, Χαλήμπεη και Κατήρμπεη ένα ζευγοστάσιο το οποίο και έγινε διανομή μεταξύ των κατοίκων. Σαν αγοραστές φέρονται οι: Μανώλης Παλαιολόγος, Χριστόδουλος Λέων, Αθανάσιος Κορώνης, Κωνσταντίνος Γιαννούκος, Παναγιώτης Λέος, Αγγελής Γιαννούκος κ.λπ.
Πέντε Στενιώτες ο Χριστόδουλος Λέων, Τασιός Αγγελούς, Αναστάσιος Παλόγος, Γεώργιος Κουτσούκος και Κωνσταντίνος Γαλάνης, αγόρασαν από πενήντα στρέμματα στη Λούτσα το 1836. Η συνολικά αγορά αφορούσε 12 ζευγάρια γης.
*Γεν. Αρχεία του Κράτους σε φάκελο Μικτή Επιτροπή Γ. κτήματα Εύβοιας Επαρχία Χαλκίδας 1830-1838 αλληλογραφία του Γεν. Εφόρου Ευβοίας με την γραμματεία των Οικονομικών Βασ. Γραμματείας του έτους 1835.
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Agores 1
Agores 2
Αγοραπωλητήριο 13.335
Το όνομα ενός Στενιώτη του Κωνσταντίνου Κοντού, αναφέρεται στο συγκεκριμένο συμβόλαιο αγοράς.15 Ιουλίου 1850 και έγινε στον συμβολαιογράφο Νικόλαο Σταματάκη.
Τα άλλα ονόματα των αγοραστών είναι: Γεώργιος Καρλατήρας και Θανάσης Τουλούμης από τον Θεολόγο.
Agores 3
ΠΙΣΣΩΝΑΣ
Ένας από τους τρείς πρώτους αγοραστές του Πισσώνα λέγεται Ντουμάνης.
Από την Στενή πήγε στην Τριάδα και από εκεί στον Πισσώνα.

No thoughts on “Αγορές”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου