Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Δημήτριος Σιμιτζής (Λεβέντης)

Ο Δημήτριος Σιμιτζής γεννήθηκε περί το 1880.
Όταν ήταν 25-30 ετών ανύπαντρος ακόμη, στις αρχές του 1900 είχε πάει στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (Αναστασάς). Ένα πανηγύρι που και σήμερα ακόμα το επισκέπτονται οι Στενιώτες και οι κάτοικοι των γύρω χωριών.
Leventis 1Εκεί λοιπόν μετά από τη Λειτουργία, κάθισαν οι προσκυνητές χωρισμένοι σε παρέες, άπλωσαν τα σεντόνια τους πάνω στη χλόη και έστρωσαν τα φαγητά τους για να φάνε και να πιούνε.
Ο Δημήτρης με τους φίλους, του αφού έφαγαν και ήπιαν άρχισαν να κάνουν παράτολμες σκέψεις υπό την επήρεια του κρασιού και μάλλον έβαλαν κάποιο στοίχημα για το ποιος θα μπορέσει να ανεβεί στην κορυφή του Πύργου, σκαρφαλώνοντας από την εξωτερική μεριά του Πύργου και βοηθούμενος από τις τρύπες (πολεμίστρες) που υπήρχαν.
Σηκώθηκε λοιπόν ο Δημήτρης, πλησίασε τον τοίχο, γραπώθηκε από τις πέτρες και άρχισε να ανεβαίνει. Όλος ο κόσμος παράτησε στη μέση το φαγητό και το κρασί και με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε το παράτολμο εγχείρημα του Δημήτρη.
Τελικά ο Δημήτρης τα κατάφερε να ανεβεί και να κατεβεί κερδίζοντας δίκαια το χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια του κόσμου.
Leventis 2Όλοι έλεγαν «Μπράβο Δημήτρη Λεβέντη».
Και από τότε του έμεινε το παρατσούκλι Λεβέντης. Ακόμα και τα παιδιά του και τα εγγόνια του διατήρησαν το παρατσούκλι, όπως ο Αποστόλης του Λεβέντη, ο Αντώνης του Λεβέντη κλπ.
-------------
Ο Δημήτρης Σιμιτζής (Λεβέντης) παντρεύτηκε με τη Γιαννούλα Βλάχου και έκαναν τρία παιδιά τον Αποστόλη, τον Αντώνη και την Παρασκευή.
Α) Ο Αποστόλης παντρεύτηκε με την Παναγιώτα Μπεληγιάννη και απέκτησαν έξι παιδιά.
1) Τη Βενετσιάνα (Τσάνα) που παντρεύτηκε με το Γιάννη Σπυριδάκη.
2) Τη Μαρία που παντρεύτηκε με το Θεόδωρο Γάτο.
3) Τη Σταυρούλα που παντρεύτηκε με το Γιάννη Γιαλό.
4) Την Παρασκευή που παντρεύτηκε με το Χρήστο Βλάχο.
Leventis 35) Το Δημήτριο, ο οποίος υιοθετήθηκε από το θείο του Απόστολο Μπεληγιάννη (πλούσιο) και πήρε το επώνυμο Μπεληγιάννης και παντρεύτηκε με τη Βασιλική Αγγελή του Σπύρου.
6) Το Χαράλαμπο (Λαμής) που παντρεύτηκε με την Ελένη (Νίτσα) Ντούρμα.
Β) Ο Αντώνης παντρεύτηκε με την Αρετή (Δεν γνωρίζουμε το επώνυμό της), η οποία καταγόταν από την Άνδρο και απέκτησε δύο κόρες.
1) Την Παρασκευή που παντρεύτηκε στην Αμερική
2) Τη Μαρία που παντρεύτηκε το Δημήτριο Χάνο.
Γ) Η Παρασκευή παντρεύτηκε τον Πέτρο Λάππα από τους Βούνους.

No thoughts on “Δημήτριος Σιμιτζής (Λεβέντης)”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου