Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Ιωάννης Τζώλης (Ραφτογιάννης)

Ο Γιάννης Τζώλης ήταν από τα Γιάννενα και ασκούσε το επάγγελμα του ράφτη. Έραβε σεγκούνες, πανωβράκια και γενικά όλων των ειδών τα ρούχα που φορούσαν οι Έλληνες εκείνη την εποχή. Είχε μια πολύ όμορφη αδελφή, την Ελένη, την οποία «ορέχτηκε» ο Πασάς της περιοχής και κατά τη συνήθεια των Τούρκων, που άρπαζαν ότι ήθελαν, έστειλε δύο έμπιστους άνδρες του να πάρουν την αδελφή του Ραφτογιάννη και να του τη φέρουν για να τη βάλει στο χαρέμι του. Αυτό ο Τζόλης το θεώρησε μεγάλη προσβολή και με το όπλο του σκότωσε και τους δύο απεσταλμένους του Πασά.
Raftogiannis
Μετά απ΄αυτό, μάζεψαν γρήγορα τα πράγματά τους, τα πιο απαραίτητα και κυρίως τα σύνεργα της δουλειάς τους και διέφυγαν γρήγορα με τα άλογα τους και έτσι δεν τους πρόλαβαν οι Τούρκοι. Έφτασαν στη Λάρισα όπου παρέμειναν δύο χρόνια και που στο διάστημα αυτό παντρεύτηκε και η αδελφή του. Εν τω μεταξύ οι πράκτορες του Πασά τον έψαχναν. Όταν αντελήφθη ο Ραφτογιάννης ότι ίσως συλληφθεί από τους Τούρκους έφυγε και ήρθε στη Χαλκίδα, αλλά και εκεί οι Τούρκοι τον κυνήγησαν, Τότε έμαθε από κάποιον για το καταφύγιο που είχαν οι διωκόμενοι Έλληνες στα βουνά, στη σημερινή Στενή, για τα καλύβια κ.λ.π. και ανηφόρησε για τη Στενή. Στη Στενή η μικρή κοινωνία του χωριού τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε. Κι αυτός με τη σειρά του μπήκε στο δικό τους τρόπο ζωής και πρόσφερε την τέχνη του. Με τον καιρό ο Γιάννης Τζώλης, άνοιξε ραφτάδικο παντρεύτηκε και έκανε δύο κόρες. Την Ελένη (Ραφτοπούλα) και την Παρασκευή (Μαστόρα). Τα παρατσούκλια Ραφτοπούλα και Μαστόρα τα πήραν οι κόρες του από το επάγγελμα του πατέρα τους. Οι κόρες του Ραφτογιάννη παντρεύτηκαν και άφησαν απογόνους.
Α…Η Ελένη (Ραφτοπούλα), παντρεύτηκε τον Κώστα Μακρή του Παναγιώτη και έκανε δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Το Σταύρο, τη Βαγγελιώ, το Δημήτρη και τη Χρυσούλα. Ο Σταύρος και η Βαγγελιώ δεν παντρεύτηκαν. Ο Δημήτρης, παντρεύτηκε τη Βαγγελιώ Μαρτζώκου και έμεινε στους Βούνους. Ο Δημήτρης έκανε δύο παιδιά. Τον Κώστα που δεν παντρεύτηκε και την Παναγιώτα που παντρεύτηκε τον Κώστα Σαμαρά και έκαναν δύο παιδιά, τον Αποστόλη και το Βασίλη. Η Χρυσούλα παντρεύτηκε τον Τάσο Μαστρογιάννη (Μάλλιο) κι έκαναν δύο παιδιά το Γιώργο και τον Κώστα.
Β…Η Παρασκευή (Μαστόρα), παντρεύτηκε τον Άγγελο Μπεληγιάννη (Στραγγούλη) και απέκτησαν επτά παιδιά. Το Γιώργο (Γωγόνα), που δεν παντρεύτηκε. Τον Κώστα, που παντρεύτηκε τη Μόρφω Μπεληγιάννη και έκαναν τρία παιδιά, το Δημήτρη, τον Άγγελο και το Γιάννη. Την Ελισάβετ, που παντρεύτηκε το Γιάννη Σιμιτζή και έκανε τέσσερα παιδιά, το Δημήτρη, το Θανάση, τον Αποστόλη και την Παρασκευή. Τα άλλα τέσσερα παιδιά του Άγγελου Μπεληγιάννη (Στραγγούλη), η Κατερίνα, ο Θύμιος, ο Γιάννης και ο Δημήτρης, έφυγαν για την Αμερική
Σ.Σ. Επειδή έχουμε προφορική και όχι γραπτή ενημέρωση, το όνομα Τζώλης, ίσως να είναι και Τζόλης ή και Τσόλης, γιατί μερικές λέξεις αλλοιώνονται, ανάλογα με την προφορά του κάθε τόπου.

No thoughts on “Ιωάννης Τζώλης (Ραφτογιάννης)”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου