Βρύση Νταβέλη
Μόλις τελειώνει το χωριό της Πάνω Στενής, στο δρόμο για Στρόπωνες στα 300 μέτρα περίπου υπάρχει η Βρύση του Νταβέλη. Κάποτε σε μια συζήτηση που είχα στο καφενείο με κάποιους ηλικιωμένους Στενιώτες, ρώτησα πως ονομάστηκε έτσι η βρύση κι αν είχε περάσει ο Νταβέλης από το χωριό μας.
Η δεύτερη άποψη που υπάρχει για την ονομασία της πηγής είναι ότι ονομάστηκε έτσι από τον Χουλιάρα ο οποίος είχε το παρατσούκλι Νταβέλης και είχε δίπλα χωράφι. Η Τρίτη και τελευταία άποψη αναφέρει ότι πήρε το όνομα από τον Χαρίλαο Νάτση που είχε έρθει στη Στενή από τα Στύρα, ήταν από το σόι του Νταβέλη και είχε κοντά στην πηγή και αυτός περιβόλι. Βέβαια αυτή η εκδοχή προϋποθέτει ότι ο Νταβέλης δεν ήταν από το Στείρι της Βοιωτίας αλλά από τα Στύρα της Εύβοιας.
Η βρύση φτιάχτηκε και διαμορφώθηκε ο περιβάλλον χώρος στα τέλη της δεκαετίας του 1940 από το δικηγόρο Οδυσσέα Παλαιολόγο
Το 1998 ανακατασκευάστηκε και έχει τη σημερινή του μορφή από το Νίκο Παπαϊωάννου.
Γιάννης Μητάκης
----------
Στις 30-8-1998 έγιναν τα εγκαίνια της βρύσης στην τοποθεσία «Νταβέλη» με δαπάνες του Νικολάου Παπαϊωάννου.
Από την εκδήλωση αυτή είναι η φωτογραφία που δημοσιεύουμε, από το αρχείο του συμπατριώτη μας δικηγόρου, Δημήτρη Βλάχου, που βρίσκεται στο κέντρο έχοντας από αριστερά τον Γιάννη Παπαϊωάννου και δεξιά τον Νίκο Παπαϊωάννου.
Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως και τα δύο αδέλφια, καθώς και η αδελφή τους Αικατερίνη Παπαϊωάννου, δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Ο Νίκος απεβίωσε στις 14-5-2000, η Αικατερίνη στις 23-1-2008 και ο Γιάννης στις 7-12-2011

«Οι δύο αδελφοί, οι δύο συμπατριώτες μου, μα προπαντός οι δύο φίλοι μου, Νίκος και Γιάννης Παπαϊωάννου. Ανήσυχοι για την εποχή τους, ξεκίνησαν από μικρά παιδιά. Στην πορεία της ζωής τους διακρίθηκαν στον επαγγελματικό τομέα, με την έντονα επιτυχημένη επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Η εντιμότητα, το ακέραιο ήθος, η ήπιων τόνων συμπεριφορά τους στον κοινωνικό περίγυρο, η αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων με πνεύμα συνεργασίας και η πραότητά τους αναγνωρίστηκε, με αποτέλεσμα να είναι αγαπητοί από όλους.
Η αγάπη τους και η προσφορά τους στη Στενή υπήρξε χαρακτηριστική.
Μικρό δείγμα αποτελούν, η με δαπάνη τους ανακαίνιση του Ναού των Αγίων Θεοδώρων, του κοιμητηρίου και η δημιουργία πάρκου, παιδικής χαράς και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στη βρύση ΝΤΑΒΕΛΗ, από όπου και η φωτογραφία ληφθείσα κατά την τελετή των εγκαινίων παράδοσης.
Έφυγαν όμως πρόωρα από τη ζωή, από κοντά μας προτού καν καλά καλά να προφτάσουν να χαρούν και να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους.»
Βλάχος Δημήτριος