Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

+ Κυριάκος και Σταμάτω Ζέρβα

Στις 25-12-2007, απεβίωσε ο Ζέρβας Κυριάκος σε ηλικία 90 ετών. Ο Ζέρβας Κυριάκος του Ευάγγελου και της  Μαρίας, το γένος Κορώνη, γεννήθηκε στη Στενή το 1918. Παντρεύτηκε με τη Σταμάτω Καρλατήρα και απέκτησαν δύο παιδιά, το Νίκο και το Βαγγέλη.

Τα πρώτα χρόνια, ο Κυριάκος Ζέρβας ασχολήθηκε με τις αγροτικές εργασίες στο χωριό, αργότερα εργάστηκε κοντά στο μηχανικό Αθανάσιο Καλλιώρα ως επιβλέπων στις οικοδομικές εργασίες του γραφείου του και τέλος εργάστηκε για αρκετά χρόνια στα Σωληνουργία, απ' όπου και πήρε τη σύνταξη του.

Zervas kiriakos kai StamatoΟ γιος του Νίκος παντρεύτηκε με τη Ραλλού Μπουτιέρου και απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Κυριάκο, τη Σταματία, τον Βασίλη και την Παρασκευή. Ο Βαγγέλης παντρεύτηκε με την Μαγδαληνή Παπαδημητρίου και απέκτησε δύο παιδιά, τον Κυριάκο και τον Βασίλη.

Έτσι ο Κυριάκος Ζέρβας, ευτύχησε να δει τα παιδιά του τακτοποιημένα, καλούς οικογενειάρχες και να καμαρώσει έξι εγγόνια.

Η σύζυγος του Σταμάτω είχε αποβιώσει το 2003 ανήμερα το Πάσχα. Και είναι σημαδιακή η σύμπτωση που και οι δύο έφυγαν από τον κόσμο τούτο τις δύο μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ο Κυριάκος τα Χριστούγεννα και η Σταμάτω το Πάσχα.

Η σύζυγος του Σταμάτω, υπήρξε μια αφοσιωμένη σύντροφος, που μεγάλωσε τα παιδιά της και βοηθούσε το σύζυγό της στις αγροτικές εργασίες, βοηθώντας και στηρίζοντας το σύντροφό της σε κάθε καλή ή κακή στιγμή της ζωής τους

Ο Κυριάκος ήταν ένας καλός οικογενειάρχης, εργατικός κοινωνικός και έντιμος.. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στα πανηγύρια και τις γιορτές, οι επαγγελματίες που έφερναν όργανα για τα ανάλογα γλέντια τον προτιμούσαν για το πόστο του γραφεία, όπως έλεγαν, δηλαδή να ελέγχει και να σημειώνει τους μεζέδες και τα ποτά που σερβίρονταν, πόστο το οποίο όποιος το είχε έπρεπε να είναι έντιμος και άνθρωπος εμπιστοσύνης.

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου