Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Πάλιουρας

Όμορφο γραφικό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες της Δίρφυς και επάνω στον κατάφυτο, από τεράστια πλατάνια και οργιώδη βλάστηση, παραπόταμο του Μεσάπειου. Το χωριό είναι πεντακάθαρο και πολύ περιποιημένο με ωραία σπίτια, μεγάλες αυλές, γεμάτες λουλούδια και οπορωφόρα δένδρα.
Paliouras 1
Σε όλο το χωριό θα βρείτε βρύσες με τρεχούμενα νερά και βλάστηση κάθε είδους, αλλά εκεί που αντικρίζει κανείς την αληθινή πανδαισία της φύσης, είναι το ποτάμι στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού, όπου μπορεί ο επισκέπτης να σταθμεύσει και να δροσιστεί στις ¨ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΥΣΕΣ¨ κάτω από την σκιά των αιωνόβιων πλατανιών.
Paliouras 2 Λίγο πιο κάτω, στην όχθη του ποταμού βρίσκεται το μοναστήρι της ¨ΠΑΝΑΓΙΑΣ¨, όπου κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας. Στο χωριό θα βρείτε όμορφα και πεντακάθαρα καταστήματα όπως Σούπερ Μάρκετ, καφετερίες, ταβέρνες με ντόπια κρέατα, τοπικές σπεσιαλιτέ και ότι άλλο θελήσετε. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει πάρκο με πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές και χώρους αναψυχής. Θα ήταν παράλειψη του επισκέπτη του χωριού Πάλιουρα, να μην επισκεφθεί και το φαράγγι της Αγάλης, όπου φθάνοντας στην είσοδό του, εναλλάσσονται μπροστά του καταπράσινες πλαγιές με άγρια βλάστηση και απόκρημνοι βράχοι με ποικίλους χρωματισμούς, δοκιμάζοντας έτσι τις αισθήσεις του και την φυσιολατρική του διάθεση. Το φαράγγι της Αγάλης έχει 1χλμ. Άνετης πεζοπορίας περίπου και οι κοίτες του είναι κατάσπαρτες από πλατάνια και κάθε λογής βλάστηση. Έχει πολλά τρεχούμενα νερά, στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και πολλές πηγές, απ’ όπου γίνεται και η ολική ύδρευση του Πάλιουρα.
Γιάννης Μητάκης

No thoughts on “Πάλιουρας”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου