Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Ενδημικά Ευβοίας και Δίρφης

Η Φριτιλάρια η ευβοϊκή (Fritillaria euboeica Rix, 1975) είναι ενδημική της Εύβοιας. Πρωτοβρέθηκε το 1865 από τον καθηγητή Θεόδωρο Ορφανίδη. Endimika 1Η οριστική βοτανική της περιγραφή δημοσιεύθηκε το 1975 από τον Rix. Ενδημεί στα βουνά της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας (Δίρφυς, Καντήλι, Πυξαριά, Ξηρό), σε υψόμετρα 700 - 1700 m. Το 2009 ο Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος την βρήκε σε πολύ χαμηλότερο υψόμετρο στην Δυτική Εύβοια, κοντά στο χωριό Πολιτικά σε υψόμετρο 100 m.

Η Fritillaria euboeica είναι γεώφυτο με βολβό διαμέτρου μέχρι 2 cm. Φύλλα 5-8 γλαυκοπράσινα, λογχοειδή. Βλαστός 5-20 cm. Άνθη κίτρινα που γίνονται ερυθρωπά κατά την ωρίμανση. Φύεται σε πετρώδεις θέσεις σε ανοίγματα δασών πεύκων (P. halepensis), ελληνικών ελάτων (Abies cephalonica) ή θάμνων. Στα Πολιτικά εμφανίζεται σε θαμνότοπους και ακαλλιέργητους ελαιώνες. Ανθίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 2009).

http://florahellenica.blogspot.gr/2011/10/fritillaria-euboeica.html

Daphne euboica

Endimika 2

 


Περιγράφτηκε το 1957 (Rech.f.) ως ενδημικό της Εύβοιας αλλά με την τελευταία ταξινομική αναθεώρηση θεωρείται συνώνυμη της Daphne oleoides.


Δίρφυς 28/04/2013

http://florahellenica.blogspot.gr/search/label/Δίρφυς

 


Allium dirphianum

Endimika 3

Το Άλλιο της Δίρφης (Allium dirphianum Brullo & al. 2003) είναι ενδημικό της Εύβοιας.
Φύεται σε ασβεστολιθικά εδάφη, σε ανοίγματα δασών, συνήθως σε σκιερές θέσεις και σε υψόμετρα 1400 - 1500 μ.
Ανθίζει το καλοκαίρι.

Allium calamarophilon

Endimika 4

Το Allium calamarophilon είναι ένα είδος φυτού στο γένος Allium . Είναι ενδημικό για την Ελλάδα, γνωστό μόνο από έναν μικρό πληθυσμό στο νησί της Εύβοιας, σε μια βραχώδη ακμή στο κέντρο του νησιού κοντά στην πόλη της Κύμης. Τα φυσικά ενδιαιτήματά του είναι η μεσόγειος βλάστηση και οι βραχώδεις ακτές. Απειλείται από απώλεια ενδιαιτημάτων.

Το Allium calamarophilon είναι ένα πολύ μικρό φυτό με ένα κοντό, λεπτό σκασίλι ύψους μόλις 12 cm. Τα φύλλα είναι λογχοειδή. Το Umbel περιέχει 5-8 λευκά ή ροζ λουλούδια με σκοτεινά μεσαία σχοινιά κατά μήκος καθενός από τα tepals.

No thoughts on “Ενδημικά Ευβοίας και Δίρφης”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου