Εντατική πτηνοτροφία και κτηνοτροφία
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισαν να εφαρμόζονται στη Στενή και οι οργανωμένες μονάδες παραγωγής κρέατος. Οι μονάδες αυτές κατασκευάστηκαν στον Κάμπο της Στενής, έως τα όρια με τους Βούνους.
Δεξιά του δρόμου στα Αλώνια ο Θοδωρής Σιμιτζής (Δόκιμος), έφτιαξε ένα κτίριο πτηνοτροφείου. Αργότερα το αγόρασε ο Κώστας Κικίδης (Kαμές) και το έκανε σταύλο.
Στην αριστερή πλευρά, ο Αθανάσιος Μακρής έφτιαξε τρία πτηνοτροφεία. Πιο κάτω δεξιά έφτιαξε κονικλοτροφείο ο Γιάννης Σιμιτζής (του Ποστόλα) το οποίο αργότερα αγόρασε ο Βαγγέλης Ντόβρος Παπαλάμπρος και το έκανε στάβλο. Πιο δίπλα έφτιαξε χοιροστάσιο ο Αντώνης Ντουμάνης (Πιτσιλής) και αργότερα ασχολήθηκε με την εκτροφή γαλοπούλων και δίπλα λίγο πιο πάνω ο Γιάννης Μεργός που είχε και τον φούρνο στη Κάτω Στενή, έφτιαξε πτηνοτροφείο. Αργότερα λίγο πιο πέρα, ο Χρήστος Ντουμάνης έφτιαξε σταύλο. Δίπλα ο Ηρακλής Θωμάς έφτιαξε χοιροστάσιο. Από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Θωμάς έφτιαξε χοιροστάσιο.
Αριστερά του δρόμου ο Παναγιώτης Ντουμάνης έβαλε μοσχάρια, πιο κάτω ο Δημήτρης Μυτάκης πτηνοτροφείο και χοιροστάσιο, μονάδα με δικό της μύλο παρασκευής ζωοτροφών. Δεξιά του δρόμου έφτιαξε πτηνοτροφείο ο Μπάμπης Κυράνας. Έως εκεί είναι τα σύνορα της Στενής. Πιο κάτω ο βουναΐτης Λάμπρου έφτιαξε το δικό του πτηνοτροφείο. Στο δρόμο από την Κάτω Στενή για Λούτσα ο Ιωάννης Σιμιτζής (Παπαγιάννης) έφτιαξε τρία πτηνοτροφεία. Έκανε επίσης εμπόριο αυγών, δερμάτων κ.λπ. και είχε και τρίκυκλο για μεταφορές.
Στην πλειοψηφία τους αυτές οι μονάδες δεν άντεξαν και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γρήγορα τις εγκατέλειψαν. Οι λόγοι ήταν πολλοί. Πρώτα από όλα οι πτωχεύσεις των μεσαζόντων που αγόραζαν τα κοτόπουλα. Τα χρήματα που βρέθηκαν να χρωστούν στους παραγωγούς ήταν πάρα πολλά και έκαναν την λειτουργία των μονάδων αδύνατη. Δεύτερος λόγος τα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού της Αγροτικής τράπεζας. Τρίτος και τελευταίος λόγος η κρατική πολιτική των εισαγωγών.
Γιάννης Μητάκης