Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Χαράλαμπος Αρβανίτης (Χάμος)

Ο Αρβανίτης Χαράλαμπος (Χάμος), γεννήθηκε και καταγόταν από τη Στενή. Τη μητέρα του την έλεγαν Ζαφείρα και αδέλφια είχε τον Αναστάσιο και το Δημήτριο (Γουργούτας). Είχε και τρεις αδελφές, τη Μαρία που παντρεύτηκε τον Ανδρέα Μεταξά και τη Σοφία που παντρεύτηκε το Χρήστο Βλάχο (Κουραμιά). Για την τρίτη αδελφή δεν μπορέσαμε να πληροφορηθούμε.

Charalampos ArvanitisΟ Χάμος παντρεύτηκε την Κατερίνα Αγγελή (Σπανού) από τους Βούνους και μετά από λίγα χρόνια έφυγαν και μετακόμισαν στην Τριάδα Ευβοίας. Η αδελφή της Κατερίνας, η Σταυρούλα παντρεύτηκε τον Θανάση Γιαννούκο (Θανασαρή) Ο Χαράλαμπος Αρβανίτης απέκτησε οκτώ παιδιά. Την Ελένη, που παντρεύτηκε το Νίκο Στεφανή (Σκαντάλη) από τους Βούνους, την Τασία, που παντρεύτηκε τον Παπακυριακού Ανέστη και έμειναν στην Τριάδα, το Θανάση, που μένει στην Τριάδα, τον Παύλο που μένει στη Χαλκίδα, το Βαγγέλη που σκοτώθηκε στον εμφύλιο, (1944, Δεκεμβριανά) τη Βασίλω που παντρεύτηκε τον Φαλάγγη Κωνσταντίνο και μένουν στην Τριάδα και την Σταυρούλα που παντρεύτηκε το Φραντζή Βασίλη και μένουν στην Τριάδα.

Ο Χάμος ήταν ψηλός, σωματώδης, γεροδεμένος και πολύ δυνατός άνδρας. Επίσης ήταν ριψοκίνδυνος, δυναμικός, ανυπότακτος και ελεύθερος Κάποτε,- όπως γράφει ο κος Παπακωνσταντίνου σε ένα βιβλίο του για τα Μεσσάπια,-είχε επισκεφτεί την περιοχή ο πρίγκιπας Αλέξανδρος. Εκεί έγιναν και αγώνες, όπως πέταγμα λιθαριού κ.λ.π.. Ο Χάμος πρώτευσε σε αρκετά αγωνίσματα και τότε ο πρίγκιπας Αλέξανδρος του πρότεινε να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Τότε ο Χάμος αρνήθηκε, λέγοντας «εγώ δεν γίνομαι υπηρέτης».

Ο Αρβανίτης Χαράλαμπος απεβίωσε στις 15 Ιουνίου του 1952 σε ηλικία 67 ετών. Το σπίτι όπου έμενε στη Στενή ήταν αυτό που σήμερα είναι ιδιοκτησία των αδελφών Ανδρέα και Λάμπρου Μεταξά.

No thoughts on “Χαράλαμπος Αρβανίτης (Χάμος)”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου