Ντουρμαίοι
Από τους πρώτους οικιστές της Στενής στο «Χρονικό της Στενής» του Δημητρίου Γιαννούκου, αναφέρεται ότι το Καλύβι τους, δηλαδή το καταφύγιό τους επί τουρκοκρατίας μέσα στο δάσος, ήταν στο Σταυροδήμα. Αξιοσημείωτο ότι στην Στενιώτικη ντοπιολαλιά η λέξη ντούρμα κάποτε είχε την ένια του "γιατί" και του "πως", όπως και σε κάποια μέρη της Ηπείρου.
Οι Ντουρμαίοι του Πούρνου, του Θεολόγου, του Μετοχίου, έχουν κοινή καταγωγή. Έχουν τις ρίζες τους στη Στενή. Πριν εκατό περίπου χρόνια πήγε Ντούρμας γαμπρός στο Μετόχι. Στο Θεολόγο πήγε γαμπρός ο Κωνσταντέλος Ντούρμας. Στον Πούρνο πήγε ο Αντώνης Ντούρμας αρχές του προηγούμενου αιώνα, μαζί με έντεκα άλλες Στενιώτικες οικογένειες για το τσιφλίκι του Βαρατάσου. Αργότερα παντρεύτηκε στον Πούρνο ο γιός του Κωνσταντέλου Ντούρμα, Μήτρος (Τσόπλας).
Στην παράδοση των Ντουρμαίων έχει διασωθεί μια ιστορία για το πως οι Ντουρμαίοι ήρθαν στη Στενή. Αρκετά πίσω στα χρόνια της τουρκοκρατίας ο τούρκος πασάς των Ιωαννίνων θέλησε να αρπάξει την αδερφή τους. Οι Ντουρμαίοι αντέδρασαν, σκότωσαν κάποιους τούρκους και βρήκαν καταφύγιο στη Στενή.
Οι πρώτοι Ντουρμαίοι που είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων είναι:
Ντούρμας Δημήτριος του Αντωνίου 1837
Ντούρμας Αναστάσιος του Ιωάννη 1845
Ντούρμας Αθανάσιος του Παναγιώτη 1860
Ντούρμας Δημήτριος του Σπύρου 1866,
Ντούρμας Απόστολος του Ιωάννη 1867,
Ντούρμας Άγγελος του Σπύρου 1868.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις αρχές του αιώνα, αρκετοί Ντουρμαίοι έφυγαν μετανάστες στην Αμερική.
Επίσης από τους πρώτους αγοραστές της περιοχής Θεολόγου ήταν και ο Τάσιος Ντούρμας το 1848 και 1849.