Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Νεροκολοκύθα

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης στον άνθρωπο είναι η νεροκολοκύθα. Από την απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο σαν λειτουργικό αλλά και διακοσμητικό αντικείμενο.

Nerokolokitha 1

Η νεροκολοκύθα είναι μια μικρή σε μέγεθος κολοκύθα με πολύ χοντρό τοίχωμα το οποίο γίνεται ξύλινο όταν η κολοκύθα ωριμάσει. Παλιά που υπήρχε μεγάλη φτώχεια και ακόμα και τα πήλινα δοχεία ήταν δύσκολο να αγορασθούν η να κατασκευασθούν, οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπο, να εκμεταλλεύονται τις νεροκολοκύθες, για να φτιάχνουν δοχεία για νερό, λάδι, κρασί καθώς και κούπες ή κουτάλες.

Nerokolokitha 2

Το πρώτο στάδιο και ίσως δυσκολότερο, είναι η αποξήρανση της. Θα πρέπει να την τοποθετήσετε σε μέρος με ροή αέρα, χωρίς φως και υγρασία. Ο αέρας, ειδικά αν είναι και ζεστός θα κάνει την δουλειά του. Το εξωτερικό μέρος, χρειάζεται περίπου 4-7 μέρες για να αποξηρανθεί και το εσωτερικό περίπου ένα μήνα. Κατά την διάρκεια της αποξήρανσης, θα πρέπει να τσεκάρετε για τυχόν σημάδια μουχλιάσματος. Αν δείτε μούχλα αφαιρέστε την και αν δεν γίνετε αυτό, απομακρύνετε την κολοκύθα.

Γιάννης Μητάκης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΠΕΡΑΣΑΝ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΠΑΠΑΚΗΡΥΚΟΣ

ΠΑΤΕΡΙΤΣΑΣ

ΤΣΟΥΤΣΑΙΟΣ

ΧΑΛΙΟΣ

ΧΟΝΔΡΟΣ

ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου