.7. Μάρτης
Μάρτης έβρεχε
Θεριστής χαιρόταν
Του Ευαγγελισμού ένα παιδί από κάθε σπίτι χτυπώντας το τηγάνι για να κάνουν θόρυβο, έφερναν τρεις φόρες γύρω από το σπίτι φωνάζοντας «μέσα καλό, έξω κακό». Αργότερα όλο το χωριό μαζευόταν στην κεντρική πλατεία της Στενής, τα παιδιά χτύπαγαν και πάλι τα τηγάνια, κάνοντας όλοι μαζί εκκωφαντικό θόρυβο.
Η παράδοση αναφέρει ότι οι Έλληνες στα χρόνια της σκλαβιάς είχαν συνεννοηθεί ότι μόλις γίνει ο γενικός ξεσηκωμός το σύνθημα να δοθεί από το χτύπημα των τηγανιών προκειμένου να ειδοποιηθούν όλοι οι Έλληνες.
Μεταγενέστερα με το μέσα καλό εννοούσαν και το Χριστό, και με το έξω κακό εννοούσαν το Διάβολο.
Επίσης στις τέσσερις γωνιές του σπιτιού «στ΄αγκουνάρια» έριχναν στάχτη.
Το αμόλημα των αλωνιών
Στις 25 Μαρτίου και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα έληγε η αστυνομική για τα αλώνια. Οι αγροφύλακες από πολύ νωρίς είχαν πάρει τις θέσεις τους για να προλάβουν τους βιαστικούς.
Όσοι προσπαθούσαν να πάνε τα ζωντανά τους από τις 10 η 11 διώχνονταν από τους αγροφύλακες, από ένα σημείο και μετά και λίγο άγρια. Ως τις 12 κοντά στα αλώνια είχε δημιουργηθεί ουρά από τους ιδιοκτήτες που ήθελαν να χορτάσουν πρώτοι τα ζώα τους με το πλούσιο χορτάρι. Ώσπου να χαράξει τα αλώνια είχαν γεμίσει από ζώα και ανθρώπους, ειδικά μικρά παιδιά που εύρισκαν τη χαρά τους μιας και όλη την ημέρα έπαιζαν ομαδικά παιχνίδια. Από 500 έως και 1000 ζώα. Μόνο γαϊδούρια, άλογα ,μουλάρια και βόδια. Τα γιδοπρόβατα απαγορεύονταν αυστηρά. Αυτό το πανηγύρι κράταγε όλο τον καιρό με διαλλείματα για τα αλωνίσματα.
Γιάννης Μητάκης