Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Πηγές αμέτρητες

Σύμφωνα με την παράδοση, ένα τραγάκι βγήκε μέσα από τους βάτους με βρεγμένη μουσούδα. Ο βοσκός καθάρισε τα βάτια, βρήκε μια πηγή και γύρω από αυτήν κτίστηκαν τα πρώτα σπίτια της Στενής.
Είναι η πηγή που την είπαν Μεσοχώρι.
Άλλα σπίτια κτίστηκαν στο Αλωνάκι. Αυτά έπαιρναν νερό από την Μανίτσα. Πηγές είχε επίσης στην εκκλησία. Πολλά χρόνια αργότερα για να λύσουν το πρόβλημα της ύδρευσης έφεραν το νερό από την Αρματσανή και έφτιαξαν πάνω από δέκα βρύσες στην Πάνω Στενή.
Στην Κάτω Στενή έφτιαξαν βρύσες με νερό από του Μπαμπά και αργότερα από το Βαθύρεμα. Αργότερα πήραν νερό από την Κερασιά και από αυτό υδρευόταν το κάθε σπίτι πλέον. Το δάσος της Στενής είναι γεμάτο από πηγές, που μαζί με τις πηγές του Αγίου Στεφάνου τροφοδοτούσαν το ρέμα της Στενής, το οποίο με την σειρά του τροφοδοτούσε τον ποταμό Λήλα. Κανόβρυση, Κερασιά, Σταυροδήμα, Πριόνι, Φλέβα, Νταλαρούμη Βρύση, Τσακλή Βρύση, Συκάμινο, Μέγα Δένδρο, είναι κάποιες από τις πηγές που βρίσκονται στο δάσος. Πιο ψηλά στη Λειρί η Κρύα Βρύση, η Αντζού, της Δροσιάς το πηγάδι πάνω από την Κορομηλιά (τοπωνύμιο που βρίσκεται μέσα στο Γλα). Ο Κουρίτος βρίσκεται κοντά στο Μεγάλο Βράχο. Τα Πλατανάκια, ο Παλιουριάς, το Πανί, η Αγιασοφίτσα είναι πηγές που βρίσκονται στο Καλουρκό. Στη Μέλι, στου Βουτανιού στο Βαθύρεμα, στους Τσαγιούς, στο Λυκοπρί, είναι πηγές που βρίσκονται σε διάφορα σημεία γύρω από τη Στενή και πήραν το όνομα τους από τα τοπωνύμια που αναβλύζουν.
Γιάννης Μητάκης

No thoughts on “Πηγές αμέτρητες”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου