Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023

Η ΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Σταύρος Χουλιάρας

Ο Σταύρος Χουλιάρας γεννήθηκε (περί το  1860)
Πρώτος γάμος με την Σουλτάνα από του Γερακίνηδες, έζησαν στη Στενή και απέκτησαν τρία Αγόρια τον Ταξιάρχη, τον Αθανάσιο και τον Δημήτριο που εγκαταστάθηκαν και έκαναν οικογένειες στη Λίμνη Ευβοίας .
Δεύτερος γάμος με την Αικατερίνη Βλάχου από το Μαυρόπουλο. Έζησαν στη Στενή και απέκτησαν δύο παιδιά  τον Αντώνιο (γεννηθείς το 1897) και τη Φωτεινή .
Ο Αντώνιος Χουλιάρας παντρεύτηκε την Τριανταφυλλιά Μπέκου από τη Στρόπωνες. Έζησαν στη Στενή και απέκτησαν τέσσερα παιδιά τον Σταύρο γεννηθείς το 1924, την Ελένη, την  Κωστούλα και τον Βασίλειο γεννηθείς το 1929.
Η Φωτεινή παντρεύτηκε τον Χαρίλαο Νάτσο από την Σέττα έζησαν στη Στενή και απέκτησαν τέσσερα παιδιά την Παναγιώτα, τον Χρήστο, την Σπυριδούλα και την Μαρία (Μαγάκη).
Ο Σταύρος Χουλιάρας  (έτος γέννησης 1924) παντρεύτηκε την Κυριακή Κυράνα έζησαν στη Στενή και απέκτησαν μία κόρη την Μαρία .
Η Ελένη παντρεύτηκε τον Ελευθέριο Μπασινά  από το Μαυρόπουλο  έζησαν στη Στενή και απέκτησαν τέσσερα παιδιά τον Αθανάσιο,  τον Αντώνιο, τον Κωνσταντίνο  και την Ασημίνα  .
Η Κωστούλα  παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Στράντζαλη από τη Νέα Αρτάκη. Έζησαν στη Νέα Αρτάκη  και απέκτησαν τέσσερα παιδιά την Ευαγγελία,  τον Σταύρο , την Μαρία και τον Ιωάννη ,
Ο Βασίλειος  Χουλιάρας (έτος γέννησης 1929) παντρεύτηκε την Γιαννούλα Χάλιου από τα Καμπιά,  έζησαν στη Στενή και απέκτησαν τρία  παιδιά, την Αικατερίνη  (έτος γέννησης 1959), την Τριανταφυλλιά (έτος γέννησης 1963) και τον Αντώνιο (έτος γέννησης 1968) .
Η Αικατερίνη παντρεύτηκε τον Παπαευθυμίου Κωνσταντίνο από το Πουρνάρι Φθιώτιδας και απέκτησαν δύο παιδιά την Μαρία (έτος γέννησης 1988) και την Στυλιανή (έτος γέννησης 1990)  .
Η Τριανταφυλλιά  παντρεύτηκε τον Σίδερη Δημήτριο  από τα Ψαχνά όπου και κατοικούν  και απέκτησαν δύο παιδιά τον Βασίλειο (έτος γέννησης 1995) και την Παναγιώτα (έτος γέννησης 2003)  .
Ο Αντώνιος  Χουλιάρας (έτος γέννησης 1968) παντρεύτηκε την Αγγελική Ρέτσα από τα Λέπουρα Αλιβερίου, κατοικούν στη Χαλκίδα και απέκτησαν τρία  παιδιά, την Ιωάννα (έτος γέννησης 2003), τον Βασίλειο (έτος γέννησης 2004) και τον Δημήτριο (έτος γέννησης 2004) .

Χουλιάρας 1

XOUL

Η οικογένεια Χουλιάρα είναι από τις πρώτες οικογένειες  που εγκαταστάθηκαν στη Στενή και συγκεκριμένα στη γειτονιά δίπλα από το Μεσοχώρι , όπως αναφέρεται στο χρονικό της Στενής του δάσκαλου Δ. Γιαννούκου.
Από αυτή την οικογένεια προήλθαν και οι οικογένειες, Παπαγεωργίου και αργότερα Παπακηρύκου και Παπακωνσταντίνου, (χρονικό των Διρφύων  του Γ. Ντεγιάννη σελ. 44) .
Επίθετα  που αναφέρονται  στο χρονικό των Διρφύων του Γ. Ντεγιάννη και στο Χρονικό της Στενής του Δ. Γιαννούκου) είναι :
Του  Παπαγεώργη που έζησε στα χρόνια της επανάστασης.
Του Ρήγα Χουλιάρα ως δημοτικός σύμβουλος  στο δήμο Διρφύων και η κατοικία του ήταν στο χώρο που σήμερα είναι οι οικίες του Νικόλαου Αθ. Πισινάρα (Μπαταριάς) και Γεώργιου Κυράνα (Τζατζανάκης).
- Αθανάσιος Χουλιάρας του Δημητρίου. Η κατοικία του ήταν  το παλιό ξενοδοχείο του Χουλιάρα πάνω από την Δημαρχία, ιδιοκτησία σήμερα του δικηγόρου ΑθανάσιουΣπύρου .
- Ο Δημήτριος  Γ. Χουλιάρας και η σύζυγος Μαρία , όπως προκύπτει από το Ληξιαρχείο Στενής , έζησαν στη Στενή και απέκτησαν τουλάχιστον δύο τέκνα:
Τον Αθανάσιο Χουλιάρα γεννηθείς το 1870. Παντρεύτηκε την Παναγιώτα  και απέκτησαν εννέα παιδιά .
- Την Παρασκευή (έτος γέννησης 1900) και τον Βασίλειο (έτος γέννησης 1902) που έκτισε  το μικρό  ξενοδοχείο πάνω από την Δημαρχία και  δεν έκανε οικογένεια .
Τον Θεόδωρο (έτος γέννησης 1904).  Τον Δημήτριο (έτος γέννησης 1907) που εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη ,  την Αικατερίνη , τη Μαρία , την Φωτεινή που παντρεύτηκε τον Μετοχιάτη από τον Πούρνο , την Καλλιόπη και τον Κωνσταντίνο (έτος  γέννησης 1921) που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη .
Τον Γεώργιο Χουλιάρα γεννηθείς το 1873, που παντρεύτηκε την Αργυρώ  και απέκτησαν δύο τέκνα την Μαρία και τον Σπύρο (έτος γέννησης 1901) , ο  Σπύρος Χουλιάρας παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα το γένος Μαστρογιάννη έζησαν στη Στενή και απέκτησαν δύο παιδιά την Μαρία και τον Κώστα.
Η Μαρία παντρεύτηκε τον Αγγελή από το Αφράτι και απέκτησαν δύο παιδιά .
Ο Κώστας Χουλιάρας παντρεύτηκε στο Αφράτι και απέκτησε μία κόρη.

 
Αντώνιος Χουλιάρας

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

ΚΑΤΣΑΝΑΣ

ΚΙΡΚΙΛΗΣ

ΚΟΝΤΟΣ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αναζήτηση αρχείου