Δίρφυς. «Η ναζού κόρη».
H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφης, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πάνω το βουνό είναι εντελώς γυμνό. στα χαμηλότερα υψόμετρα όμως η Δίρφη έχει να επιδείξει πλουσιότατη χλωρίδα, που συμπεριλαμβάνει ακόμα και κάποια ενδημικά είδη που απαντούν μόνο στην Εύβοια (όπως ένας είδος τσάι του βουνού, το Sideritis euboea). Ψηλότερα, οι πλαγιές είναι καταπράσινες από τα έλατα, τις οξιές, τις δρύες, τα πεύκα και τις καστανιές, ενώ πιο χαμηλά στις πλαγιές υπάρχουν και οπωροφόρα. Στα ορεινά λιβάδια της Δίρφης ανθίζουν την άνοιξη οι σπάνιοι και πολύτιμοι κρόκοι Crocus sieberi, ενώ υδάτινα ρεύματα αυλακώνουν τα νότια κυρίως τμήματα του ορεινού όγκου της, καταλήγοντας σε χαμηλότερα υψόμετρα σε πανέμορφες ρεματιές, κατάφυτες από πλατάν
Τέλος, η Δίρφη φιλοξενεί στις πλαγιές της πλούσια ορνιθοπανίδα, που περιλαμβάνει –εκτός των κοινών ειδών (δεντροσταρήθρες, κότσυφες, τσίχλες κ.ά.)
Στο βουνό υπάρχουν μονοπάτια για πεζοπορία, ενώ μπορείτε να πραγματοποιήσετε και ανάβαση στην κορυφή με διανυκτέρευση στο καταφύγιο.
Απ΄όπου κι αν κοιτάξεις τη Δίρφη, θα σου παρουσιάσει και διαφορετικό πρόσωπο, Γι αυτό τα παλιότερα χρόνια, οι διανοούμενοι της εποχής την αποκαλούσαν «Ναζού κόρη». εξαιτίας των μεταμορφώσεών της αλλά και της ομορφιάς που εξέπεμπε.
Σ,Σ.
Η Δίρφη, γράφεται με (η) όταν χρησιμοποιείται στην δημοτική
Η Δίρφη, της Δίρφης
Η Δίρφυς, γράφεται με (υ) όταν χρησιμοποιείται στην καθαρεύουσα
Η Δίρφυς της Δίρφυος.
Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γράψουμε στη γενική «της Δίρφυς» γιατί είναι λάθος, ούτε βέβαια «της Δίρφηος».